Darmowa dostawa od 199,00 PLN
Wysyłka w 24H
Zwrot do 60 dni
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
LifestyleLudzie i Relacje

Sposób na orzeźwiające drinki z whisky

2020-06-24
|
Sposób na orzeźwiające drinki z whisky

    Sezon letni szczególnie sprzyja spożywaniu napojów chłodzących. W tym gorącym okresie pragnienie doskonale ugasi smakowy cydr lub drink z Martini. Jednak tym razem rzecz rozchodzi się o whisky. Prawdziwi koneserzy smaku uważają, że whisky najlepiej smakuje bez żadnych dodatków. Jednak istnieje wiele sposobów na podanie tego alkoholu, gdzie najbardziej popularnym okazuje się połączenie whisky z colą. Z czym jeszcze można pić ten szlachetny trunek?

    WHISKY Z LODEM LUB WODĄ

    Podając whisky z lodem trzeba mieć na uwadze aby alkohol za bardzo się nie rozcieńczył na skutek rozpuszczającego się lodu. Dlatego warto warto sięgnąć po duże kości lodu, które rozpuszczają się dużo wolniej. Doskonałym rozwiązaniem będą kości wielokrotnego użytku np. kamienne, które schłodzą napój bez jego rozcieńczania i dzięki którym zaserwujemy słynne Whisky On The Rocks. Do whisky można dodać także wody, dzięki czemu obniżymy zawartość alkoholu oraz sprawimy, że związki aromatyczne będą bardziej wyczuwalne i lotne. Oczywiście nie przesadzamy z rozcieńczeniem aby nie stracić kwintesencji napoju.

    WHISKY Z SOKIEM

    Whisky smakuje orzeźwiająco z sokami owocowymi. Spróbuj drinka przyrządzonego z sokiem pomarańczowym lub sokiem jabłkowym. Whisky z sokiem pomarańczowym podajemy z dodatkiem cynamonu natomiast drink z sokiem jabłkowym najlepiej smakuje z dodatkiem syropu cukrowego oraz świeżo skrojonej – wyciśniętej skórki pomarańczy. Takie połączenia są aromatyczne i doskonale gaszą pragnienie.

    WHISKY Z NAPOJAMI GAZOWANYMI

    Sprawą oczywistą jest łączenie whisky z colą jednak to nie jedyna propozycja napoju gazowanego. Ciekawym pomysłem będzie drink przygotowany na lodzie z dodatkiem sprite lub toniku oraz plastrem cytryny czy limonki. Świetnie sprawdzi się także dodatek wody gazowanej – jeżeli wolisz mniej słodki smak trunku. Popularnym połączeniem jest także mieszanie whisky z wermutem i szampanem.

    WHISKY Z SYROPEM OWOCOWYM

    Ciekawe połączenie uzyskamy łącząc whisky z syropem owocowym lub barmańskim, na przykład blue curacao, grenadyna, syrop cukrowy, triple sec oraz wszelkiego rodzaju likiery: ziołowo-korzenny Jägermeister, migdałowe Amaretto, likier wiśniowy, porzeczkowy itp.

    JAKICH POŁĄCZEŃ Z WHISKY UNIKAĆ?

    W branży barmańskiej z reguły odchodzi się od mieszania whisky z alkoholami takimi jak: gin, tequila, rum, cachaca, brandy, koniak czy wódkami owocowymi typu śliwowica. Niektóre drinki jednak wykorzystują zakazane połączenia i pozwalają zmieszać whisky np. z wódką.

    Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
    pixel