Darmowa dostawa od 199,00 PLN
Wysyłka w 24H
Zwrot do 60 dni
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
LifestyleLudzie i Relacje

Griluj po męsku czyli proste dania z grilla którymi zachwycisz gości

2020-07-17
|
Griluj po męsku czyli proste dania z grilla którymi zachwycisz gości

    Grillowanie dla współczesnego mężczyzny to odpowiednik prehistorycznego polowania. Oznacza to, że mężczyźni chętnie spędzają godziny przy rozgrzanym grillu. Oczywiście nie tak bezinteresownie, bo w towarzystwie ulubionego zimnego piwa, które doskonale komponuje się ze smakiem grillowanego mięsa. Co prawdziwy mężczyzna zazwyczaj wrzuca na ruszt? Największym zainteresowaniem oczywiście cieszy się mięso wieprzowe, a więc karkówka, żeberka, kiełbaski, boczek czy kaszanka. Popularny jest także drób np. skrzydełka czy udka z kurczaka. Dużym zainteresowaniem cieszą się także dodatki w postaci grillowanych warzyw. Oto kilka prostych przepisów dań na grilla, dzięki którym zabłyśniesz przed znajomymi i rodziną.

    KLASYCZNA AROMATYCZNA KARKÓWKA

    Karkówka to obowiązkowy element każdej biesiady grillowej. Aby była aromatyczna a zarazem delikatna należy zadbać o odpowiednie doprawienie. Do przygotowania marynaty potrzebnej do przyprawienia 1 kg mięsa wykorzystamy zestaw przypraw: po 1 łyżeczce bazylii i oregano, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, olej. Czosnek przeciskamy przez praskę. Olej mieszamy z przyprawami, ziołami oraz czosnkiem. Następnie dokładnie nacieramy plastry mięsa. Tak przyprawione mięso odstawiamy do lodówki i marynujemy przez kilka godzin. Czas grillowania takiej karkówki to ok. 15-20 minut.

    OSTRE SKRZYDEŁKA W MIODZIE

    Jest to chyba najpopularniejsza wersja skrzydełek jakie można przyrządzić na grillu. Po upieczeniu skrzydełka są wyraziste w smaku z lekko przypieczoną słodko-ostrą skórką. Ich przyrządzenie jest banalnie proste. Do przygotowania marynaty potrzebujemy po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, pikantnej papryki, czosnku granulowanego, suszonego tymianku, suszonego imbiru, suszonego oregano, mielonego pieprzu oraz 2 łyżeczki soli, ⅓ łyżeczki chilli, 3 łyżki miodu, ⅓ szklanki oleju, sok z ½ cytryny. Skrzydełka z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Lotkę zakładamy w ten sposób aby skrzydełko tworzyło trójkąt. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Zalewamy skrzydełka marynatą i dokładnie nacieramy. Odstawiamy skrzydełka do lodówki najlepiej na całą noc, wtedy będą jeszcze smaczniejsze i pełne smaku. Po rozłożeniu skrzydełek na ruszcie pozostałą marynatę z miski przelej do garnuszka i dodaj 1 łyżkę miodu. Podgrzej do zgęstnienia. Przed końcem grillowania posmaruj skrzydełka powstałym sosem tak aby skrzydełka się skarmelizowały. Będą jeszcze bardziej chrupiące. czas grillowania skrzydełek to około 40 minut.

    GRILLOWANE KIEŁBASKI W NOWYM WYDANIU

    Jeżeli nie chcesz poświęcać zbyt wiele czasu na przygotowanie grillowej potrawy przepis na grillowane kiełbaski z mozzarellą i boczkiem to strzał w dziesiątkę. Kiełbaski przecinamy wzdłuż, tak by utworzyły kieszonkę. Wkładamy do nich pokrojoną w słupki mozarellę oraz posypujemy świeżą bazylią. Kiełbaskę owijamy ciasno plastrem boczku i spinamy za pomocą wykałaczek. Kiełbaski umieszczamy na tackach na grillu i grillujemy po 5 min z każdej strony. Najlepiej smakują podawane z chrupiącymi grzankami.

    ŻEBERKA W SOSIE BBQ DLA PRAWDZIWYCH DRWALI

    Żeberka w slodko-pikantnej marynacie o smaku BBQ to klasyczna propozycja dla prawdziwych drwali! Mięso rozpływające się w ustach oraz przypieczona słodka skórka. Najlepiej podawać z grillowanymi ziemniaczkami pieczonymi w folii z dodatkiem masła, czosnku oraz świeżych ziół. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: 250g ketchupu pikantnego, 1 rozdrobniony ząbek czosnku, 3-4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka ostrzejszej musztardy, po 1 łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej, oregano, octu winnego, sosu sojowego oraz szczypta pieprzu cayenne (możesz dodać więcej jeśeli lubisz ostrzejsze smaki) i szczypta soli. Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka i chwile podgotowujemy aby składniki się połączyły. Umyte i osuszone żeberka obsmażamy na złoto na patelni. Następnie nacieramy dokładnie żeberka powstałą marynatą. Najlepszy smak uzyskasz marynując żeberka co najmniej kilka godzin. Żeberka pieczemy do zarumienienia na wolnym ogniu, często przewracając.

    POMIDORY ZAPIEKANE Z SEREM FETA

    Pomidory to świetny dodatek do mięsa z grilla. Wersja z nadzieniem przypadnie do gustu szczególnie osobom, które nie przepadają za daniami mięsnymi lub po prostu potrzebują smacznego dodatku do potraw z grilla. Przygotowanie jest bardzo proste. Pomidory myjemy, odkrajamy górną część i wydrążamy środki tak, aby powstały małe miseczki. W powstałe miejsca nakładamy farsz. Do jego przygotowania będziesz potrzebował: ser feta, szczypiorek, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Wszystkie składniki rozdrabniamy dodajemy wyciśnięty czosnek i łączymy ze sobą. Przykrywamy pomidory odkrojonymi uprzednio górnymi częściami. Następnie każdy pomidor zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy na ruszt na około 30 minut.

    Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
    pixel