Darmowa dostawa od 199,00 PLN
Wysyłka w 24H
Zwrot do 60 dni
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Trening i ciało

Co jeść aby efektywnie wspierać budowę masy mięśniowej?

2020-10-12
|
Co jeść aby efektywnie wspierać budowę masy mięśniowej?

    Osoby, które chcą rozbudować masę mięśniową za pomocą diety sięgają w głównej mierze po produkty o wysokiej zawartości białka. Niektórzy posiłkują się odżywkami białkowymi, inni bazują na naturalnych sposobach i dużą uwagę przywiązują do tego co spożywają, tak aby jednocześnie było to zdrowe i miało jak najkorzystniejszą ilość białka. Zobacz co powinieneś włączyć do swojej diety jeżeli zaczynasz swoją przygodę z budowaniem masy mięśniowej.

    BIAŁKO ZAWARTE W CZERWONYM MIĘSIE

    Białko zwierzęce pochodzące z czerwonego mięsa cieszy się niewątpliwym powodzeniem. Wśród rodzajów czerwonego mięsa wyróżniamy: wołowinę, wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę, cielęcinę, kozinę i dziczyznę. Na tym tle dziczyzna wypada najkorzystniej, ze względu na to, że zwierzęta karmią się same dlatego w mięsie nie znajdziemy antybiotyków i chemii. Według badań zapotrzebowanie dorosłej osoby na białko oscyluje między 0,8 g a 1,0 g białka na każdy kilogram masy ciała bez znaczenia czy trenujemy czy nie. Dla przykładu w 100 gramach rostbefu wołowego znajdujemy ponad 21 g białka.

    BIAŁKO POCHODZĄCE Z MIĘSA INDYKA

    Osoby chcące budować masę mięśniową chętnie sięgają po dobrej jakości mięso z indyka. Posiada ono ok 19 g białka w 100 g mięsa. Dodatkowo pierś z indyka posiada niską zawartość tłuszczów nasyconych, których ograniczenie pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

    BIAŁKO W RYBACH I OWOCACH MORZA

    Ryby charakteryzują się dosyć wysoką zawartością białka. Na czołówkę wybija się tuńczyk (23,7 g białka w 100 g). Dodatkowo dzięki wysokiej zawartości niacyny sprawia, że mamy więcej energii. Jednak ze względu na dość wysoką zawartość rtęci w tuńczyku najlepiej sięgać po niego sporadycznie, więc jeśli chciałbyś wykorzystywać go jako stałe źródło białka to lepiej postawić na mniejszą rybę. Makrela jako tłusta ryba jest nie tylko cennym źródłem białka, ale także jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3. Zawiera około 20 g białka w 100 g produktu.

    JAJA I NABIAŁ

    Osoby budujące masę mięśniową chętnie sięgają po jaja i nabiał. Jednak nie wszystkie produkty z tej grupy posiadają faktycznie wysoką zawartość białka. W 100 g mleka 2% poziom białka wynosi 3,4 g, przy czym w jajkach mamy go 12,5 g. Bogatym źródłem białka są sery, szczególnie żółte, w których odnajdziemy od 20 do 29 g białka, jednak ser żółty posiada wysoką zawartość tłuszczu, która jest porównywalna do zawartości białka w 100 g sera. Jeżeli chcemy coś mniej tłustego o równie wysokiej zawartości białka, to twaróg wypada zdecydowanie najlepiej, w 100 g półtłustego sera białego odnajdziemy około 16 g białka i 4 g tłuszczu.

    BIAŁKO POCHODZENIA ROŚLINNEGO DLA WEGETARIAN

    Dobra informacja dla osób, które są wegetarianami – bez produktów pochodzenia zwierzęcego także da się żyć i dostarczyć mięśniom odpowiednią dawkę białka żywiąc się produktami roślinnymi. Składniki pochodzenia roślinnego, takie jak soczewica, groch, czerwona fasola, ciecierzyca, nasiona słonecznika i dyni oraz wiele odmian orzechów charakteryzuje wysoka zawartość białka. Aby zbudować masę mięśniową na diecie wegańskiej należy sięgać po zróżnicowane produkty roślinne. Dla porównania groch i fasola mają odpowiednio po 25% i 22% zawartości białka co oznacza zawartość ok 9 gram białka na 100 gram produktu.

    Pokaż więcej wpisów z Październik 2020
    pixel